VAROVALNA DIETA PRED ATEROSKLEROZO (pri povišanem holesterolu, lipidih)

Ce imate povišano raven holesterola ali trigliceridov (povišane mašcobe v krvi), se morate ravnati po nacelih zdrave prehrane. Izogibajte se slabih prehranjevalnih navad: neredni prehrani z izpušcanjem glavnih obrokov; uživanju hrane stoje, med hojo, vožnjo itd., uživanju hrane v hrupu, uživanju slabo prežvecene hrane. Pomembna je shujševalna dieta oziroma dieta za vzdrževanje normalne telesne teže.

Izbirajte tisto mleko in mlecne izdelke, ki vsebuje manj skrite mašcobe (posneto mleko, jogurt iz posnetega mleka, pinjenec, jogurt iz pinjenca, skuta z manj kot 10 % mašcobe, sir z manj kot 35 % mašcobe). Izbirajte tisto meso ter mesne izdelke, ki vsebujejo cim manj skrite mašcobe, npr. pusto juncje in telecje meso, pišcancje in puranje meso brez kože, puste ribe, pusta šunka, pišcancje prsi v ovoju.

Izkljucite vse vrste salam, klobas in konzerv (lahko puranje, pišcancje prsi). Ne uporabljajte trdih mašcob (maslo, margarina, svinjska mast …). Dajte prednost rastlinskim mašcobam, ki so manj aterogene kot živalske. Najbolj se priporocajo repicno in olivno olje, olje koruznih kalckov in soncnicno olje. Dnevno zaužijte dovolj sadja in zelenjave (100–300 g sadja in vsaj 100–200 g zelenjave, polovico od tega surove). Od jajc lahko uporabljate le beljak. Prav tako izlocite drobovino.

Pri povišanih mašcobah v krvi se ne priporoca pitje alkohola. Obstajajo pa nekatere naravne sestavine, ki imajo ugoden ucinek na mašcobe v krvi. To je 3-omega kislina, ki je v olju salmonidnih rib (mednje spadajo tudi postrvi, polenovka, losos, skuše). Ker je njena ucinkovita kolicina 3 do 5 gramov dnevno, kar je toliko, da je z ribami ne moremo dobiti, jo lahko zaužijemo v obliki tablet. Druga sestavina je alinin, ki je v cesnu. Tudi te snovi mora biti za zadosten ucinek toliko, da jo je treba zaužiti v obliki pripravka. Zelo ugodno so se izkazale jedrnice, še posebej mandeljni, ki jih je treba za zadosten ucinek pojesti 100 gramov na dan. Zašcitno delujejo tudi tako imenovani antioksidanti, ki zavirajo odlaganje mašcob iz krvi na žilne stene. Antioksidati so vitamini A, E in C. Vitamin A je v sadju in zelenjavi, katerih meso je rumenkaste barve (korenje, koleraba, marelice, breskve), Vitamin C je v mnogih vrstah sadja in zelenjave, vitamin E pa v rastlinskih oljih in ribah.

vir

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !