Kaj je ateroskleroza?

Ateroskleroza je počasi napredujoč proces kopičenja holesterola iz krvi v stenah žil odvodnic (arterij), ki povzroči, da se žilna svetlina zoži ali celo zamaši. Prve aterosklerotične spremembe se začno v otroštvu in z leti postopoma napredujejo. V žilni steni se poleg holesterola kopičijo tudi razne celice iz krvnega obtoka in iz globljih slojev žilne stene. Aterosklerotična sprememba tako postopoma raste in nastane aterosklerotična leha. Med drugimi celicami najdemo v tako spremenjeni žilni steni tudi vnetne celice, ki sproščajo snovi, ki topijo vezivo v žilni steni. Tako lahko pride do razpoka aterosklerotične lehe in na takem mestu v žilni steni nastane strdek, ki lahko delno ali pa popolnoma zamaši žilo. Ateroskleroza se lahko razvije kjerkoli v telesu, najbolj pogosta pa je v koronarnih žilah srca, kjer lahko povzroči srčni infarkt, v arterijah osrednjega živčnega sistema, kjer lahko povzroči možgansko kap, in v arterijah nog, kjer lahko povzroči odmrtje (gangreno) dela ali celo cele noge.

Ateroskleroza je v Slovenijii izredno razširjena in neposredno ali pa vsaj posredno povzroči skoraj polovico vseh smrti.

Ker povzroča tudi možgansko kap in odmrtje nog, je eden od pomembnejših vzrokov za invalidnost, zlasti pri starejših.

Na hitro napredovanje ateroskleroze vpliva več nevarnih dejavnikov. Na nekatere (spol, starost, družinska obremenjenost) ne moremo vplivati, druge (visok krvni tlak, sladkorna bolezen, kajenje, telesna nedejavnost, debelost ipd.) pa lahko uravnavamo z ustreznim načinom življenja ali pa z zdravili. Nekateri lipoproteini, zlasti tisti, v katerih je veliko holesterola, zelo pospešijo aterosklerozne spremembe. Holesterol je eden od najnevarnejših dejavnikov, ki vplivajo na hitro napredovanje ateroskleroze. Več kot ima posameznik dejavnikov tveganja, večja je nevarnost, da bo pri njem prišlo do ateroskleroznih zapletov. Nujno je, da čim več nevarnih dejavnikov tveganja odstranimo ali pa vsaj zmanjšamo njihovo izrazitost (uredimo krvni tlak, sladkorno bolezen, maščobe itd). Če hočemo dejavnike odstraniti, jih moramo poznati!

vir

 • Share/Bookmark


3 odgovorov v “Kaj je ateroskleroza?”

 1. nevenkanevenka pravi:

  Čudno, meni je nevrolog, ki nadzira ožilje, ki je pomembno za prekrvavitev možganov povedal, da je arteroskleroza predvsem kalciniranje oblog, ki nastajajo tudi zaradi povišanega horesterola na ožilju. In ravno zaradi tega, je proces v bistvu nereverzibilen. Sam horesterol bi se verjetno še dalo odplakniti iz ožilja.

  V svetu se zato zaradi zdravljenja teh težav zelo posvečajo raziskavam regulacije kalcija v telesu.
  Predvsem temu, da bi se nalagal tja kamor je treba (v kosti) in ne v sklepe in ožilje.

 2. holesterol pravi:

  Pozdrav,

  Hvala za komentar.. tole sem našel http://sr.wikipedia.org/sr-el/Ateroskleroza samo ne razumem ravno najbolje hrvaščine.. bom prosil koga za prevod.

  Lep dan

 3. Holesterol » Arhiv Bloga » Znižajmo holesterol z jajčevci pravi:

  [...] slabega holesterola, zmanjšate škodljive posledice mastne hrane in tveganje za nastanek ateroskleroze. Jajčevci pripomorejo tudi k zdravemu [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !